P00440556_d5

ODRŽAVANJE PROIZVODA OD PRIRODNE KOŽE

Osnovni način održavanja proizvoda od prirodne kože: torbica, novčanika, kaiševa, kožnih jakni i sl. je održavanje blago vlažnom mekom tkaninom. Ukoliko vam ni jedan od na tržištu mnogobrojnih proizvoda za održavanje prirodne kože, nije pri ruci, nekada je dovoljno kožu tretirati vlažnom krpom. Začudićete se koliko prljavštine i prašine je naslagano u koži tokom upotrebe. Prilikom ovakvog osnovnog tretmana koža se ne sme pregrubo tretirati, pogotovo ukoliko se radi o koži ovčijeg porekla koja je meka i nežna kao npr. koža za ženske rukavice i ženske kožne jakne. Nije redak slučaj ni pranja kože pod mlazom vode, što je velika greška. U ovakvim slučajevima koža se često vraćala u prvobitno stanje ali samo ukoliko hemijski nije tretirana nekim agresivnim hemijskim sredstvima. Pranje kože vodom je pravi test za postojanost i kvalitet kože i pri ovakvim tretmanima, kože visokog kvaliteta i čvrstine kao npr. teleća i goveđa koža, pokazale su se manje osetljive. Koliko prirodna koža podnosi vodu, zavisi i od teksture, štavljenja i zatvaranja pora na koži. Neverovatan je broj različitih tekstura, boja, debljina, mekoće i ostalih karakteristika koža i sve one različito mogu da reaguju na tretman vodom odnosno na vlagu u vazduhu. Eksperimenti su pokazali da različite kože apsorbiju različite količine vlage iz vazduha, što se potvrdilo nakon merenja težine nakon tretmana. Kože koje manje apsorbuju vlagu su i kvalitetnije pogotovo kod koža kod kojih je imperativ postojanost u vlažnim uslvima (koža za obuću npr.). Poznat je slučaj poređenja kožnih vojničkih čizama američke i nemačke vojske kod bitke u Ardenima 1944. kada su amerikanci imali velikih problema zbog lošeg kvaliteta kože od koje su rađene vojničke čizme. Naime, zbog otvorenosti pora na koži za obuću i velike apsorpcije vlage, noge američkih vojnika su danima bile mokre. Za razliku od njihove obuće koža od koje su rađene čizme nemačkih vojnika je bila zatvorenih pora, što je omogućavalo da u kontaktu vode i čizme vojnika, voda praktično samo sklizne sa obuće. 

Svako sredstvo namenjeno za održavanje sopstvene kože kreme, ulje i sl, možete koristiti i za tretman predmeta od kože. Iz predostrožnosti, najbolje je tretirati prvo neki skriveni deo kože pre tretmana celih predmeta.

Kožne predmete koje smo tretirali nekim sredstvom za održavanje, ne upotrebljavati sve dok koža ne upije sredstvo. U protivnom dolazi do velike apsorpcije prašine i nečistoće. Isto važi i za tretman proizvoda od kože običnom vodom. Proizvodi od kože se ne koriste sve dok se u potpunosti ne osuše.

Svi saveti koje smo vam dali se odnose na boks kožu nikako na velur/antilop (prevrnutu) kožu i nubuk. Ove dve vrste kože je najbolje čistiti u hemijskim čistionama i po savetu stručnog lica. Navedene kože, gube elastičnost i sjaj.